Mai jos, am efectuat o analiză detaliată a ventilației în baie, inclusiv toate recomandările și interdicțiile legate de ventilarea băii, pentru a vă putea menține atmosfera optimă în spațiul de baie.
Toate băile sunt predispuse la acumularea de umiditate. De la probleme de suprafață ușor de văzut, cum ar fi ciobirea vopselei și decojirea tapetului, până la probleme ascunse precum mucegaiul sau mirosurile neplăcute, băile ventilate necorespunzător sunt pregătite pentru eșec. Indiferent dacă aveți un ventilator de baie care este subdimensionat sau unul care este înfundat cu praf și resturi, există mai multe motive pentru care baia dvs. poate experimenta umiditate excesivă chiar și după ce dușul cu aburi s-a terminat.
Semne ale unei ventilații proaste în baie
O baie ventilată incorect va avea unul sau mai multe dintre aceste semne evidente ale umidității excesive:
Dacă ai experimentat oricare dintre aceste probleme legate de umiditate, este timpul să te ocupi de problemele de ventilație din baie.
- Aer umed
- Mucegai
- Mirosuri neplăcute
- Tapet care se desprinde
- Vopsea care se cojește
- Pete pe tavan
- Parchet moale sau deteriorat
- Condens pe suprafețele verticale
Îmbunătăţirea ventilaţiei în baie nu este întotdeauna suficientă pentru a remedia problemele de mucegai deja existente. Pentru cele mai bune rezultate, curăță minuțios zonele afectate până când tot mucegaiul este îndepărtat.
Alege Ventilatorul Potrivit pentru Baie
Ventilarea corespunzătoare a băii tale începe cu alegerea ventilatorului de evacuare potrivit pentru baie. Băile vin în toate formele și dimensiunile, la fel și ventilatoarele de baie. Una dintre metodele sigure de a expune baia ta la umiditate excesivă este să instalezi un ventilator de evacuare subdimensionat.
Ventilatoarele de baie sunt evaluate în MCH, care reprezintă metri cubi pe oră. Această evaluare specifică cât aer poate muta ventilatorul într-o anumită perioadă de timp. Pe măsură ce metrajul pătrat al băii tale crește, MCH-ul ventilatorului de evacuare trebuie să crească. Mai jos, am inclus un ghid adecvat pentru determinarea dimensiunii ventilatorului de evacuare a băii în funcție de metrajul pătrat al băii:
- Până la 4.2 metri pătrați = 84.9 metri cubi per ora
- De la 4.3 metri pătrați până la 7 metri pătrați = 118.2 până la 135.1 metri cubi per ora
- De la 7,06 metri pătrați până la 9,75 metri pătrați = 186.7 metri cubi per oră
- Peste 9,75 metri pătrați = 254.2 metri cubi per oră
Este mai bine să ai un ventilator de evacuare supra-dimensionat decât unul sub-dimensionat.
Dincolo de dimensiune, acordați atenție eficienței energetice, nivelului de zgomot și oricăror caracteristici speciale pe care le doriți, cum ar fi iluminarea integrată, încălzitoarele și senzorii de umiditate.
Dacă ai dificultăți în a-ți aminti să pornești și să oprești ventilatorul din baie, un ventilator cu un senzor de umiditate integrat este exact ceea ce ai nevoie. Aceste ventilatoare de evacuare se pornesc automat atunci cand umiditatea atinge un anumit nivel, apoi se opresc odată ce umiditatea scade sub un prag stabilit.
Deschide fereastra
Dacă ai o fereastră în baie, deschide-o pentru ventilație suplimentară și circulație a aerului proaspăt ori de câte ori este posibil. Cu toate acestea, ar trebui să îți pornesti și ventilatorul de evacuare.
Deschiderea ferestrei va permite pur și simplu un flux mai mare de aer atunci când este asociată cu un ventilator de evacuare, deoarece ventilatorul va trage aer prin fereastră. Fluxul de aer crescut va elimina excesul de umiditate mai repede decât ventilatorul în funcțiune sau fereastra deschisă singură.
Șterge apa staționară
Leaving standing water in a tub, sink, shower, or even the floor is just setting up your bathroom to have humid air for an unnecessary amount of time. Even if your fan is on, the water will continue to evaporate and humidify the air until long after it’s gone. Always promptly wipe up standing water to avoid this fate.
Lăsarea apei stagnante într-o cadă, chiuvetă, duș sau chiar pe podea înseamnă să-ți pregătești baia pentru a avea un aer umed pentru o perioadă de timp nejustificată. Chiar dacă ventilatorul este pornit, apa va continua să se evapore și să umidifice aerul mult timp după ce a dispărut. Întotdeauna ștergeți rapid apa stagnată pentru a evita această situație.
Curățarea ușilor și pereților dușului este o metodă excelentă de a elimina umiditatea în exces din baie după duș. În plus, poate ajuta la prevenirea petelor cauzate de apa dură, acumulării de calcar și calciu, mucegaiului și a altor probleme legate de umiditate.
Ruleaza-ti ventilatorul suficient de mult timp
Ar trebui să pui în funcțiune ventilatorul din baie înainte de a porni dușul. Cu toate acestea, trebuie să-l lași în funcțiune pentru câteva minute după duș pentru a îndepărta eficient aerul umed din baie. În unele situații, poate fi util să lași ventilatorul din baie să funcționeze timp de 30 de minute până la o oră după ce ai terminat dușul.
Nu instalați ventilatorul în locul greșit
Un ventilator de baie este la fel de eficient cât îi permite locația să fie, în special în băile mai mari sau în băile cu pereți despărțitori.
De exemplu, plasarea unui ventilator de evacuare deasupra unei toalete nu va elimina eficient umezeala dintr-un dus care este în partea opusă a camerei. În acest caz, este mai bine să aveți un ventilator de evacuare mare, situat central sau două ventilatoare de evacuare separate, situate în părți opuse ale camerei.
Nu închide ușa cabinei de duș.
Lăsarea ușii sau perdelei de duș închise după utilizare este ca și cum ai porni o saună cu aburi în baia ta. Nu numai că apa de la suprafață nu se va usca, dar aerul cald se va condensa pe suprafețe, cauzând acumularea de mai multă apă.
Daca ai o perdeaua de dus, închide perdeaua odată ce baia s-a uscat pentru a permite perdelei să se aerisească și să se usuce.
Nu evacuați aerul în pod
Mulți contractori și proprietari de case se obosesc să instaleze un ventilator de evacuare pentru baie, doar pentru a-l ventila în pod, în loc să-l ventileze în afara casei în totalitate. Acest lucru mută efectiv problema umezelii de la o zonă a casei la alta.
Daca dirijezi un ventilator de evacuare a băii în podul casei tale, ar trebui să te aștepți la aceleași probleme legate de umiditate pe care le-ai întâlni într-o baie ventilată necorespunzător în podul tău, unde s-ar putea răspândi în restul casei tale.
În concluzie, gestionarea eficientă a umezelii în baie nu este doar o opțiune, ci o necesitate absolută. Nu numai că previne daunele estetice și structurale, dar ajută și la prevenirea creșterii mucegaiului și la păstrarea calității aerului în casa ta. Pașii pe care îi faci către o mai bună ventilație a băii tale vor avea un impact major asupra confortului și sănătății tale pe termen lung. Fii proactiv și asigură-te că baia ta este la fel de proaspătă și curată precum în ziua în care ai pășit în ea pentru prima dată.